Sådan behandler du herpes
Der findes to typer af herpes (som er det latinske navn for forkølelsessår). HSV-1 og den lidt mere pinlige HSV-2, hvor HSV-1 forekommer som små blærer der væsker i mundvigen, hvor HSV-2 ses på kønsdelene. Som du kan læse her , så har 90% af den danske befolkning HSV-1 i blodet, der er med andre ord intet pinligt i det, men så snart man hører ordet herpes ledes tankerne for mange automatisk hen på en kønssygdom.
Det skal med det samme siges, at herpes er noget der meget svært at gardere sig i mod, netop fordi man har det i blodet. Alligevel kan man godt tage sin forholdsregler, så risikoen for eventuel smitte er så lille som muligt. Det er ikke fordi HSV-1 herpes er sundhedsskadeligt som sådan, men det er ubehageligt og så ser det bestemt ikke lækkert ud. Det værste ved forkølelsessår er, at det er en rigtig dårlig ide at skjule det med creme, foundation og lignende, da det har meget bedre af at få luft.
En af de måder man kan behandle det på, er med plaster. Dette er dog typisk kun en rigtig god behandlingsmetode i starten af “lidelsen”, altså allerede når du begynder at kunne mærke, at der er noget på vej. Den gode ved denne metode er, at det virker hurtigt og samtidig skjuler den også såret.
En anden måde at behandle det med, er med creme som er lige så effektivt, men som ikke skjuler det, og alt efter hvor såret sidder, kan det være svært at smøre cremen på, og få det til at blive uden at skulle gå rundt med åben mund. I enkelte tilfælde kan det også være nødvendigt med piller, da der som tidligere nævnt er tale om en betændelse. Du kan læse mere om de forskellige typer af behandlinger af herpes her.