Grønne, bæredygtige måltider på arbejdet

ANNONCE

Implementér CSR-strategierne konkret ved hvert eneste måltid

Der er flere og flere arbejdspladser, der tænker over det overforbrug af ressourcer og klimabelastninger, som den daglige frokost bidrager til. Jo større firma, jo større kantine eller madordning – og desto bedre mulighed for at gøre en forskel.

Men også som mindre virksomhed med omtanke for miljø og sundhed højt på listen, kan du gøre meget for at ændre din virksomhedskultur, når det kommer til de daglige måltider.

Grøn madordning uden diskussion – eller et frit valg?

Det kan umiddelbart skabe lidt murren i krogene, hvis man som ledelse nedsætter krav til medarbejdernes måltider og madpræferencer – og det er forståeligt! Men grønne måltidskasser er så meget andet end gulerodsstænger og hummus, som de lidt ældre generationer (ofte mænd, lad os indrømme det!) nok forestiller sig at grøn mad primært er.

Men en måltidskasse kan netop levere en værdifuld introduktion til vegetarisk og plantebaserede retter, som kan åbne selv de mest skeptiskes øjne. Det er desuden grøn mad, der giver et dagligt boost af sundhed og energi – og så kan Per på 55 fra regnskab jo spise stegt flæsk med persillesovs med rigtig god samvittighed, når han kommer hjem til konen!

Som mindre virksomhed kan det også være et spørgsmål om budget – ofte må medarbejderne betale for madordningen selv, og hvis de plantemads-skeptiske får held med at tale grøn mad ned, så er det ikke svært at forestille sig stemningen over for ledelsens forslag.

Du kan dog få ganske billige ordninger med sunde måltidskasser leveret til døren, og på grund af at kød generelt er dyrt, er de vegetariske måltidsordninger da også ofte lidt billigere.

Hvad kan man ellers gøre for at spare på ressourcer i forbindelse med måltiderne?

Er din virksomhed så lille, at en måltidsordning er lidt for stor en udgift på budgettet eller der bare ingen stemning er for måltidskasser, kan du dog implementere en god række “grønne” tiltag.

For eksempel er et veludrustet køkken et must, hvis du vil oppe socialiteten på arbejdspladsen og sundheden – såvel som mindske spild af ressourcer.

Sørg for at dine medarbejdere kan sætte madpakke på køl, og at der måske er mulighed for at lave lidt mad selv eller i det mindste et hakkebræt og en kniv, så man kan lave sig en salat. Det er desuden altid vigtigt, at det skal være muligt at spise med tallerken og bestik, så drop engangs-servicet én gang for alle! Dette gælder også kaffekrus i porcelæn til møder og i hverdagen.

Sørg for at man kan vaske og tørre servicet af på en nem og hurtig måde eller invester i en opvaskemaskine. Lav desuden en hyggelig spisekrog, så man har lyst til at sidde der og spise sammen.

Hvis køkkenet er ulækkert eller mangelfuldt er der langt større sandsynlighed for at man køber take away hos den lokale, ofte mindre sunde spisested – med spild af masser af indpakningsmateriale til følge.

Sådan bringer du din stærke faglighed i spil som leder

ANNONCE

Din virksomheds vision og succes afhænger af din udvikling som leder

Lederskab er mere end blot at have en vision om at være de mest sælgende, at have den stærkeste CSR-profil i jeres branche eller at have det største og stærkeste netværk af kunder og samarbejdspartnere.

Som leder skal du træde frem som en personificering af de værdier, virksomheden brander sig selv på. Du skal med andre ord hele tiden udvikle virksomhedens brand gennem din persona. Viser du en engageret, optimistisk attitude og lever du efter en høj arbejdsetik, så vil ikke blot dine medarbejdere forme sig positivt i dét billede, men samarbejdspartnere og kunder vil kunne mærke det efter første møde.

Sæt tid af til læring

Har du en mindre virksomhed, kan det som leder være småt med tiden til både at udfylde éns ansvarsposter og tage sig tid til at lære nyt, så visionen for jeres virksomheds udvikling og CSR-områdets fremtidige implementering kan få lov at tage fokus.

Derfor bør du undersøge, hvor du kan frigøre tid, så du kan prioritere denne læring. Er det budget og regnskab, som tager en del kræfter og tid, kan du fx tjekke budgetter.dk for gode tilbud og tips til at lave budget sikkert og overskueligt.

Opsøg mentorer

Du kan se meget længere, hvis du sætter dig på skulderen af en gigant! Sagt med andre ord: Hvis du opsøger en mentor, som har årevis af erfaring på området, vil du være lynår foran dine konkurrenter. Vær ikke bange for at spørge folk, der har entreprenørerfaring, om de vil være mentor for dig, eller komme med deres umiddelbare feedback på jeres nye tiltag eller strategier.

Husk – alle har startet fra “scratch” og vil ikke være kommet så langt, hvis de ikke spurgte om hjælp, og så er det desuden en stor anerkendelse at give andre for deres mangeårige arbejde.

Indgå i læringsforløb

Mange kommuner såvel som større virksomheder afholder kurser, hvor du som virksomhed kan udveksle erfaring med andre ledere – omend fra vidt forskellige brancher. Dette skal dog ikke ses som andet end en fordel: Når en anden kursist taler om arbejdet inden for et felt, du ikke kender professionelt, vil du derimod lytte langt mere åbent og kunne lære af selve ledererfaringerne.

Hvem ved, måske kan du blive dybt inspireret og få idéer og spritnye tiltag ind i din virksomhed, som vil gøre netop denne førende inden for jeres branche.

Hvordan får du succes i din grønne start up?

ANNONCE

Under den lidt sløve økonomi klarer nogle grønne iværksættere sig bedre end andre – hvorfor?

Markedet for grønne teknologier boomer generelt, så evnen til at tænke bæredygtighed ind i virksomhedsstrategien og ikke mindst evnen til handle ud fra dette, er en både intelligent og profitabel måde at drive forretning på.

Men som  grøn start up kan der også være længere mellem snapsene – særligt når der spås en kommende finanskrise og økonomien øjensynligt går sløvt inden for visse brancher pt. Der bringer vi her et par livsvigtige tips og lavpraktiske foranstaltninger, som du bør forholde dig til i din grønne start up.

Rene linier i forhold til de praktiske opgaver

Som start up er man ofte nødsaget til at agere blæksprutte de første mange måneder. Du skal derfor lære alt fra hjemmesideprogrammering, SoMe-kommunikation og være din egen revisor.

Succes bygger dog også på, at man rent faktisk får tid og overskud til at gøre de ting, man har spidskompetence indenfor. Uddelegér derfor de opgaver, der tager for meget fokus væk fra den egentlige grund til at starte virksomheden. Mange start ups har stor glæde af at over lade revision og regnskab til en professionel – og det er en udgift der tjener sig ind mange gange. Tjek tilbud og priser på bogføring og revision på bogfoering.dk.

Tænk en ekstra gang over dit produkts relevans

Det kan være at din opfindelse eller dit produkt er kreativt, spændende og fuld af nytænkning, men den vigtigste målestok må siges at være om der faktisk er et marked for det. De grønne start ups, der får succes, tænker forbrugerens behov som det mest centrale, så det er her du skal fokusere dine evne for innovation.

Sørg for at omgive dig med det rette hold

Visionen for dit grønne iværksætteri er muligvis din helt egen, men du får brug for mange hjælpende hænder for at nå til måls. Tænk derfor i at samle et diverst hold, som har forskellige evner, men som overordnet kan forstå produktet og son alle både lytter og giver konstruktiv feedback med hver deres faglighed.

Som leder bliver det således din rolle at lytte og tage ind, men også at holde overblikket med modsvar såvel som at stille opklarende spørgsmål. Det er den type ledere, der når længst – så lad dig også inspirere fagligt såvel som personligt af andre grønne iværksættere, som har fået succes.