CSR-Fonden

Vi går op i CSR

Sundhed

Alt om blåbeton og radon

Blåbeton, et materiale, der blev brugt flittigt i byggeriet i en bestemt periode, gemmer desværre på en potentiel fare. Det indeholder nemlig radium, som nedbrydes til radon – en radioaktiv gas, der kan være skadelig for vores helbred. Og ikke nok med det, så udsender blåbetong også gammastrålning. Høje niveauer af radon i vores indeklima kan øge risikoen for lungekræft. Faktisk viser tal fra Danmark, at radon er en af de hyppigste årsager til lungekræft.

Blåbeton blev produceret og brugt i byggeriet fra 1929 til 1975, og det findes i både parcelhuse og etagebyggeri, typisk i vægge og etageadskillelser. Det har en mat blå eller grå farve og en overflade, der minder om en tør svamp. I dag anslås det, at mange danske boliger indeholder blåbeton.

Det er vigtigt at understrege, at blåbeton i sig selv ikke nødvendigvis betyder et højt radonniveau. Men under visse omstændigheder kan det bidrage til, at radonniveauet overstiger den anbefalede grænseværdi, hvilket kan være sundhedsskadeligt.

Radonmåling: Din sikkerhed for et sundt indeklima

Den eneste måde at være sikker på, at dit indeklima er fri for radon, er ved at foretage en radonmätning. Radonindholdet måles i becquerel (Bq/m³) pr. kubikmeter indeluft. I boliger og offentlige bygninger er grænseværdien 100 Bq/m³ som et årligt gennemsnit.

Gammammåling: Afslør blåbeton i dit hjem

En radonmåling er den mest almindelige metode til at opdage forhøjede radonniveauer og eventuelt blåbeton. Men hvis du allerede har mistanke om, at dit hjem indeholder blåbeton, f.eks. fordi det er bygget i den omtalte periode, kan du springe radonmålingen over og gå direkte til en gammammåling. Den giver dig svar med det samme. En gammammåling er altid en god idé, hvis du har mistanke om blåbeton, da det kan være svært at se med det blotte øje. Efter målingen kan du beslutte, hvilke tiltag der er nødvendige.

Tiltag ved blåbeton:

  • Forbedring af ventilationen
  • Brug af radontapet
  • Fjernelse af blåbeton