Tre måder at finansiere dit bæredygtige startup

ANNONCE

Kniber det ikke med de gode og klimavenlige virksomhedsidéer, men med budgettet?

Det er altid en udfordring at starte en ny forretning eller en ny type af servicevirksomhed op – uanset om du har udviklet og finpudset dit koncept og kan se en klar kundegruppe, der bare venter på dit produkt! Søg inspiration i denne guide, så du kan få din bæredygtige virksomhed op at køre på det budget, som du har behov for!

Crowdfunding

Har din virksomhed en løsning på et af tidens mange spørgsmål om ressourcespild, forurening eller overforbrug, så står der helt sikkert allerede en horde af potentielle kunder parat! Har du en mere bred målgruppe og et forholdsvist kommercielt produkt, som private og måske også virksomheder vil være tiltrukket af, er crowdfunding oplagt. På sider såsom Kickstarter kan du nå bredt ud til forskellige målgrupper, og bruge dit netværk til at sprede den gode ide. Lav et realistisk budget og sæt et fornuftigt mål for indsamlingen, så folk kan se, at du er professionel – og at din startups mål er realistisk!

Det er vigtigt at du arbejder på tekstlige formuleringer, hvor du fremviser din CSR-politik transparent, så du til enhver tid kan stå inde for din virksomheds etik og bæredygtige målsætninger. Udform det visuelle materiale (billeder, grafik og video) lækkert og levende, så dine støtter kan se idéen, produktet og tjenesten klart for sig.

Find et fornuftigt lån og start ud med en seriøs startkapital

Har dit startup brug for lidt større startkapital end hvad en crowdfunding kan give, så bør du rette blikket mod et lån i banken. Som ung iværksætter, der for første gang skal være selvstændig og stå med det fulde økonomiske ansvar, kan man godt få lidt ondt i maven over at skulle til samtale i banken – særligt hvis man tidligere har haft problemer med at betale et lån af.

Det behøver nu ikke at være så skræmmende, for du har jo altid lov til at mødes med forskellige banker og rådgivere for at høre, hvad de kan tilbyde. Har du tidligere lån som ikke er indfriet, skal dette heller ikke nødvendigvis spolere dine startup-drøm. Mange låneselskaber kan nemlig sagtens give dig et lån på trods af dette, så undersøg dine muligheder lidt bredere og lån penge selvom du er i RKI.

Find en angel investor

En ny startup-trend fra USA er så småt ved at vokse frem her i lille Danmark – nemlig de såkaldte koncept med “business angels”: Større spillere inden for en bestemt branche, der skyder et større beløb eller tilbyder at stille et magtfuldt netværk til rådighed for et startup. Selvfølgelig forventer denne investor at få en bid af kagen, i form af en andel af virksomheden, som findes rimeligt i procent. Til gengæld har du en solid partner som du nu kan sparre med og som kan hjælpe med at vækste.

Udsøg virksomheder eller magtfulde personer indenfor din branche som har en CSR-politik og en bæredygtig virksomhedsidé, du kan se op til og spejle din egen etik i. På den måde undgår du dårlig PR, hvis din “skytsengel” ikke er så etisk forsvarlig, som din egen virksomhed og du vil kunne få en værdifuld mentor i dit iværksætteri.