Sociale og miljømæssige tiltag på din arbejdsplads

ANNONCE

Hvis du selv går op i at gøre en forskel i samfundet og har lyst til at bidrage til, at din arbejdsplads på bedst mulig vis tager nogle sociale og miljømæssige hensyn i deres forretningsaktiviteter, så er der mange muligheder for små tiltag, du kan foreslå.

Tag hånd om klimaet på din arbejdsplads

Et oplagt sted at starte er på miljøfronten. Det er nemt at lave nogle små CSR-aktiviter på din arbejdsplads, som kan beskytte miljøet. For eksempel kan du opfordre din ledelse til at få en grønnere kantine. Afhængig af tilslutningen til forslaget fra dine kollegaer kan I gå hele vejen og få udelukkende vegetarisk eller vegansk mad til frokost – eller I kan vælge at få grøn og bæredygtig mad tre ud af fem dage og desuden fravælge klimabelastende oksekød og plastikbestik og emballage. Derudover kan du udarbejde en plan for at spare på vandet hos jer, du kan opfordre indkøbsafdelingen til at gøre grønnere indkøb ved for eksempel at udskifte jeres printerpapir ud med en mere bæredygtig udgave og måske endda investere i møbler, som er fremstillet af genbrugstræ.

Udover disse mindre tiltag kan du også appellere til ledelsen om at udarbejde nogle større og mere langsigtede tiltag. Hvilke der giver bedst mening for din virksomhed afhænger selvfølgelig af, hvad virksomheden kerneforretning er. Hvis ledelsen ser på CSR-tiltag udelukkende som gode handlinger, så kan du overbevise dem om, at det kan styrke jeres brand og være grund til, at jeres kunder tilvælger jer. Hvis din arbejdsplads er en producentvirksomhed, så kan I arbejde på at udskifte til mere miljøvenlige materialer i produktionen. Det vil ikke kun gøre en forskel for jeres samvittighed, men det kan også bruges i jeres markedsføring. Mange forbrugere tilvælger virksomheder, som aktivt gør noget godt for miljøet, så måske kan I udtænke nogle løsninger, som både bidrager med en grønnere virksomhed, men som også giver jer flere kunder på sigt.

Foretag socialt ansvarlige hensyn til ansatte

CSR handler også om tage sociale hensyn i virksomheden. Hvis ikke der er fokus på det allerede, kan I også med fordel prøve at udarbejde nogle socialt forbedrende tiltag. For eksempel kan I i fremtiden overveje at ansætte nogle personer med et fysisk eller psykisk handicap eller en flygtning, en ung, en medarbejder i fleksjob eller en senior. Ofte kan a-kasserne hjælpe med at finde personer med de rette kompetencer. Hvis du ikke allerede er det, kan du med fordel melde dig ind i en troværdig a-kasse, som kan hjælpe dig med fremtidige, socialt ansvarlige ansættelser. Det kan give stor glæde hos den ansatte, da det ofte kan være svært at finde arbejde, hvis man går ind under en af de førnævnte kategorier. Dog kan man hurtigt blive positivt overrasket over, hvor meget mening for både virksomheden og de øvrige ansatte, det kan bidrage med at inddrage forskellige typer af personer på en arbejdsplads.