Sådan driver du en etisk forretning

Virksomheder opstår primært af økonomiske grunde. Ofte er der nogen der har en idé, som de vurderer man kan tjene på og vupti: en virksomhed er kommet fra sin spæde start! Men samtidig med at man driver en virksomhed, kan det være godt også at få styr på det moralske eller etiske kompas. Ikke kun for at fremstå om en bidragsyder til samfundet, men også for at gøre en reel forskel, når nu man kan.

Velgørenhed, gode gerninger, gavmildhed. Der er mange måde at beskrive det samme koncept på, men i virksomhedsregi er der tale om CSR: altså Corporate Social Responsibility. Det er samfundsansvar som nogle virksomheder vælger at tage af den ene eller anden årsag. Nogle vælger muligvis kun at gøre det for at fremstå som mere sympatisk som virksomhed.

Under de fleste omstændigheder er der dog god grund til at have en CSR-strategi, hvis man ønsker at drive forretning på etisk manér. CSR kan være mange ting og man kan derved selv vælge hvilke mærkesager man ønsker at virksomheden skal være associeret med. Det kan for eksempel være at man ønsker at bidrage til mere lighed på arbejdsmarkedet hvad angår løn og fordeling af lederstillinger blandt de to køn.

Forskellige typer virksomheder kan være med

Det er underordnet hvilken type virksomhed der er tale om. Alle virksomheder, både store og små kan vælge at implementere en CSR-strategi og taget et stykke samfundsansvar. Hvis man følger med i computer nyheder, så ville man måske vide at Google har undervisning for mindre privilegerede, som en del af deres CSR-strategi.

IKEA har i mange år også fokuseret på bæredygtighed som en del af deres CSR-strategi. Det er blot nogle eksempler på store virksomheder der har en CSR-strategi. Man behøver dog kke at være en stor virksomhed for at være med til at tage socialt ansvar. Uanset om man gerne vil bidrage til lokalsamfundet eller verdenssamfundet, så er der måder at gøre det på selv som mindre virksomhed.

Lille virksomhed – intet problem

Er man en lille virksomhed som en lille restaurant, kan man for eksempel vælge at donere en lille del af overskuddet, til et bestemt formål. Som nogle restauranter gør det i Danmark, så donerer de en andel til det land hvorfra maden er inspireret. En palæstinensisk restaurant donerer for eksempel en lille del af overskuddet til traumatiserede og underprivilegerede palæstinensere.

Små selvstændige virksomheder der naturligt er opstået ved at have påtaget sig et ansvar, kan i forlængelse og på naturlig vis implementere en CSR-strategi. Omvendt kan man inden man starter en virksomhed tage udgangspunkt i at gøre en social forskel i stedet for at lade det primære udgangspunkt være at være økonomisk succesfuld.

For eksempel er tøjindustrien en af de store syndere når det kommer til klimaproblemer som følge af overforbrug. Men de fleste mennesker vil købe tøj uanset hvad. Derfor kunne det, som nogen allerede gør, være en god idé at give kunder muligheden for at købe tøj som er bæredygtigt produceret. Hvis man vil drive en etisk forretning, kan det altså være en god idé at bygge den på et etisk formål.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.