CSR skal være en kultur og ikke en procedure

Corporate Social Responsibility er for mange gået hen og blevet noget der tages hensyn til af selvtvang. Men sådan skal det helst ikke være hvis du vil drive en succesfuld virksomhed. Rigtig mange iværksættere, selvstændige, nye som garvede tager ikke højde for CSR og dets vigtighed, og udelukker faktisk helt at tage del i det.

Undgå at blive en af dem. En af de som ikke udfører arbejde, hvis der ikke er en konsekvent løn til det – det er nemlig ikke rigtige iværksættere. De mennesker kan godt være ildsjæle inderst inde, men de mangler det sidste, for det er ren og skær en lønmodtagers synspunkt at agere ud fra. Hvilket det lige skal nævnes at der absolut ikke er noget galt i at være lønmodtager, der er bare mange iværksættere som driver sig ud i at være sin egen chef, men som ikke kan tilpasse sig og faktisk bare har det bedre som ganske almindelig lønmodtager.

Tilbage til CSR!

Hele pointen med at CSR skal være en helt og aldeles naturlig del af din virksomhed er, at du her ved at du har fundet den helt rigtige branche, du har skabt den helt rigtige virksomhed og du er i dig selv havnet det absolutte helt perfekte sted.

Det betyder ikke at ALLE punkter skal være afdækket indenfor CSR, hvor der jo so bekendt er en del – og en del punkter indenfor hvert punkt.

Eksempelvis er organisering et punkt, hvor der skal tages højde for kommunikation med omverdenen, ledelsessammensætning, risikostyring og beslutningsprocesser.

Men hvis du blot på en helt naturlig måde har fået afdækket ca. 80% af alle de forskellige områder, så kan du godt smile til dig selv i spejlet, for så er du nået langt og du arbejder med noget du brænder for.

Det er OK i starten …

CSR er meget omfattende, og selvom det absolut er bedst at du selv er opmærksom på det, uden at arbejde specifikt med det, så er det helt OK at CSR er en procedure i starten som iværksætter/selvstændig.

Jo længere tid du har arbejdet med CSR, vil det selvfølgelig ligge på rygraden – og derfor vil det blive lettere med tiden at forholde sig til det.

Det er også langt fra alle der har fundet sit helt rigtige hjertebarn af en virksomhed, som den første. Sådan har vi det også med partnere, da det langt fra er den første kvinde/fyr man møder og er sammen med, som man ender med at skrive testamente med i livets efterår.

Derfor er det OK at fejle.

Det giver lidt sig selv

… alle de punkter som CSR indebærer:

  • Organisering
  • Menneskerettigheder
  • Arbejdsforhold
  • Miljø
  • God forretningsskik
  • Forbrugerforhold
  • Lokal samfundsudvikling

Du kan med garanti godt regne ud hvorfor det er vigtigt at tænke i de baner når du skal drive en virksomhed. Nogle punkter står måske mere klart end andre.

Primært Miljø og Lokal samfundsudvikling, er to områder som der ikke gives meget opmærksomhed. Men hvis du på den anden side driver en mindre webshop, så er der i virkeligheden ikke meget du kan være behjælpelig med når det kommer til miljøet. Her kan du tænke på hvordan din emballage bliver fremstillet, hvordan dine pakker fragtes mv.

I forhold til den lokale samfundsudvikling, så er det langt fra i alle tilfælde at det vil give mening for dig at deltage i foreninger og være med på alt hvad der sker i din egn – specielt ikke hvis du er en webshop der operere i hele Danmark, eller mere endda.

Dog er det vigtigt at områder som God forretningsskik, menneskerettigheder og organisering er på sin plads. Hvordan skal din forretning håndteres, hvordan skal der kommunikeres med dine kunder, og hvordan arbejdsrollerne fordelt hvis i er flere ligeværdige i virksomheden.

Har du ansatte?

Så er det yderst vigtigt at arbejdsforhold bliver taget seriøst og er en naturlig tankegang hos dig.

Forhåbentligt ved du nu lidt om hvorfor CSR er vigtigt for dig, din virksomhed og omgivelserne herom. Der er ingen der kræver du kan det hele, men der er ingen grund til ikke at lære det.

En del af opskriften

Som du har fundet ud af, og som ikke kan påpeges nok, så er CSR ekstremt vigtigt. Selvfølgelig er CSR ikke opskriften alene på stor succes, men det er grangiveligt en uhyre vigtig del af vejen til at imødekomme drømmene. Det er svært at lave en perfekt pandekage uden en stegepande – det samme gælder at skabe en succes i din virksomhed uden kendskab til CSR.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.