Blockchains potentiale for det gode

Man skal have levet under en sten, hvis man ofte bevæger sig rundt på nettet og ikke har hørt om blockchain. Blockchain er sammen med kunstig intelligens den teknologi alle taler om.

Men ligesom AI er blockchain også en meget kompleks teknologi, det tager tid at få greb om rent mentalt.

Blockchain er teknologien bag bl.a. bitcoin, men det betyder ikke, at du straks skal skal tænke “køb bitcoin, tjo, måske, måske ikke?”, hvis du hører ordet blockchain. Blockchain kan nemlig også meget andet.

Her vil vi ikke forsøge at udrede teknologien i detaljen men kigge på dens potentielle gode effekter på vores verden. Blockchain-teknologi har nemlig direkte og indirekte mulighed for at forbedre vores samfund og fx indirekte hjælpe os realisere FNs udviklingsmål.

Image source: https://bernardmarr.com/30-real-examples-of-blockchain-technology-in-practice/

Kort om blockchain

Blockchain er en ny smart, databaseteknologi. Ved at distribuere identiske kopier af en database på tværs af et helt netværk gør blockchain det meget svært for aktører med lyssky hensigter  at fx hacke eller snyde systemet.

Bitcoin blev den første implementering af blockchain-teknologi og det er derfor, at vi er vant til at kæde blockchain sammen med bitcoin, men i princippet er blockchain og bitcoin altså to forskellige ting.

Transparens

Blockchain kommer til at skabe større transparens i bl.a. organisationer. Ofte – men altså ikke altid – betyder centralisering mindre transparens. Fordi blockchain er et decentraliseret netværk, der ikke kræver en central instans, er jorden altså teknologisk gødet for større transparens. Alle på kæden eller netværket, der har adgang til datapunkter, kan se den samme information samtidig, hvilket giver total transparens.

Sikkerhed

Blockchain kommer til at betyde forbedret sikkerhed. Det er der fire grunde til. Først og fremmest er blockchain baseret på den føromtalte konsensus-metode, der implicerer, at alle transaktioner er baseret på en forudgående konsensus. Derudover er alle transaktioner også krypteret. Dernæst har enhver node på netværket en kopi af alle de transaktioner, der har fundet sted på netværket. Det betyder i praksis, at enhver aktør, der har lyssky hensigter og ønsker at korrumpere en node, ikke får held dermed, idet alle de andre noder på netværket vil sætte sig imod dette forsøg grundet den i den indlejrede historie.

Sporbarhed

Blockchain kommer til at gøre det lettere til at følge produkter hele vejen igennem forsyningskæden. På den måde kan man bl.a. sikre sig, at produkterne ikke er blevet produceret under etiske problematiske omstændigheder, at der ikke er tale om falske produkter.

Blockchain handler ikke bare om bitcoin. Der er tale om en revolutionerende teknologi. Blockchain kommer unægteligt til at have en stor effekt på vores samfund og gøre meget godt. Det kommer teknologien til i form af dens indvirkning på nogle af de grundsten, vores samfund er bygget på — transparens, sikkerhed og sporbarhed – og, måske som hovedoverskrift, tillid.

Nogle gange taler man om vores samfund som et “black box society”, et samfund af sorte bokse, man ikke kan åbne og kigge ind i for at finde ud af, hvad der sker i dem, og hvorfor de inputs, de kommer med, er, som de er. Blockchain kommer til at åbne disse sorte boks lidt mere op og højne gennemsigtigheden i vores samfund.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.